Home Werkwijze Aanbod Contact Over mij

De nieuwe samenleving is een dienende samenleving

April 2020

Tranformatie van consumerend naar dienend

De komst van het coronavirus heeft in een paar weken tijd onze samenleving getransformeerd van een consumerende samenleving waarin geld en de economie bepalend zijn, naar een dienende samenleving waarin geld en de economie dienend zijn.
De economie dient de mensen nu.
De politiek dient de mensen nu.
Geld dient de mensen nu.

Het gaat niet meer om ik, het gaat niet meer om zoveel mogelijk consumeren, het gaat niet meer om zoveel mogelijk geld verdienen.
Het gaat er voornamelijk nog om de ander te dienen.
De centrale vraag die iedereen zich momenteel stelt is: “Wat heeft de ander van mij nodig?”
Die vraag zorgt voor nieuwe initiatieven en voor het versoepelen van regeltjes, omdat anders de ander niet gediend kan worden. Het vraagt ook juist om nieuwe regels en nieuw gedrag.
Allemaal bedoeld om de ander zo goed mogelijk te kunnen dienen.

En daar waar mensen deze nieuwe werkelijkheid ontkennen, worden maatregelen getroffen waardoor ook deze mensen de medemens gaan dienen.

Dienende beroepen komen opeens bovendrijven. En laat het nu juist deze beroepen zijn die ondergewaardeerd werden in de oude samenleving die draaide om de economie, consumeren en geld.

Mensen die dienend leven laten zien dat dienen boven geld verdienen staat. Deze mensen laten zien dat geld bedoeld is om je basisbehoeften te kunnen verkrijgen en voor alles dat je nodig hebt om je medemens te kunnen dienen.

Het zou mooi zijn als de crisis die dit gedrag nu afdwingt zorgt voor een bewustzijnsverandering en een blijvende transformatie van de samenleving naar een diende samenleving waarin geld ondersteunend is.
Want dat is wel wat er nodig is. De verandering is niet vanzelfsprekend.

< Vorige    

Reageren? Stuur een e-mail


Bedrijfsgegevens:
Praktijk Cisca de Lint
Dolfijnpark 4
2983 AZ Ridderkerk

T: 06-29236792
E: info@praktijkciscadelint.nl

KvK: 24462049

Aangesloten bij:
Beroepsvereniging CAT
CAT
Geschilleninstantie GAT
GAT