Home Werkwijze Aanbod Contact Over mij

Wat is dat precies: mijn best mogelijke leven?

Augustus 2016

Ik leef mijn leven en dat is het best mogelijke, toch?

Misschien ben je van mening dat je ALTIJD je best mogelijke leven leeft, maar ik kan je verzekeren dat dat niet het geval is. Je hebt namelijk zo veel routes in het leven die je kunt nemen.
Daarvan kan er maar één de 'best mogelijke' zijn.

Er is bijvoorbeeld ook een 'slechts mogelijke' route en de 'middenweg'.
Je kunt zelfs het leven van anderen leven.
Is het leven van anderen jouw best mogelijke leven? "Ja, want ik kòn op dat moment niet anders dan het leven van die ander leven", zeg je misschien. En dat klopt. Er zijn allerlei redenen geweest waarom je geen andere keuzes kon maken dan een ander leven te leven dan je best mogelijke leven.
Maar dat maakt het leven dat je geleefd hebt nog niet het best mogelijke!

De weg die je het snelste uit dit leven brengt (destructie)

Sommige mensen willen zo snel mogelijk weg uit dit leven. Het leven valt ze zwaar of ze zien de zin van het leven niet in of ze hebben hun hele leven signalen ontvangen van anderen dat ze hier helemaal niet horen te zijn. "Wat doe je hier eigenlijk! Je loopt in mijn weg!" Die mensen nemen de snelste weg naar vernietiging. Is dat hun best mogelijke leven?
Er zijn mensen die die keuze ondersteunen. Ondersteunen zij die mensen bij het leven van hun best mogelijke leven? Leven zij zelf hun best mogelijke leven?

Het leven langs je heen laten gaan

Sommige mensen proberen zo min mogelijk te bewegen en zich zo min mogelijk in het leven te mengen. Ze zijn hooggevoelig (HSP). Ze worden gèk van het leven met zijn kakofonie aan kleuren en geluiden, of ze zien niet waar ze 'in moeten springen' in de maalstroom om zonder kleerscheuren mee te kunnen gaan met de stroom.

De weg van de minste weerstand

Natuurlijk, toen je je niet bewust was van de keuzemogelijkheden in je leven en je je gewoon hebt laten meevoeren door de maalstroom die werd veroorzaakt door al die levens van al die mensen om je heen, leefde je je leven zoals het kwam. Je kon niet beter, want je wist niet beter. Je hoeft je er dan ook niet schuldig over te voelen als je je best mogelijke leven niet hebt geleefd. En natuurlijk heb je er veel van geleerd. Geen dingen die je oorspronkelijk wilde leren, maar toch, wie weet heb je er later wat aan.

De meeste waarde toevoegen aan het Leven

Maar wat is dat nu precies, je best mogelijke leven?
Je leeft je best mogelijke leven als jouw leven optimaal is afgestemd op jouw eigen unieke set aan mogelijkheden, de mogelijkheden van anderen en de mogelijkheden van het leven als geheel.
Het gaat dan om de mogelijkheden van je lichaam, je persoonlijkheid, je karaktereigenschappen, je denkvermogen, je talenten en vaardigheden, maar ook het leven waarin je geboren bent, je familie, je leefomgeving.

Als al die mogelijkheden op elkaar worden afgestemd en de ontwikkeling van die mogelijkheden in de toekomst worden uitgezet, dan ontstaat een netwerk aan mogelijkheden. De beste van die mogelijkheden is die mogelijkheid waarmee je de meeste waarde toevoegt aan jezelf, anderen en het Leven als geheel doordat je jouw eigen mogelijkheden optimaal ontwikkelt en deze toepast om de mogelijkheden van anderen optimaal te ontwikkelen waardoor het Leven als geheel zich optimaal kan ontwikkelen.

Vraag en aanbod perfect op elkaar afgestemd

Omdat je dan jouw unieke set aan kwaliteiten ontwikkelt tot op elkaar afgestemde vaardigheden, ben je in staat om anderen die deze unieke vaardigheden nodig hebben te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun unieke set aan kwaliteiten tot op elkaar afgestemde vaardigheden waarmee ze weer anderen op die manier kunnen ondersteunen. Zo ontstaat een kettingreactie waarbij iedereen zijn of haar unieke plaats binnen het Leven als geheel gaat innemen waardoor de mogelijkheden die het Leven als geheel biedt optimaal benut worden.
Je ziet misschien wel het verschil met een leven waarin het uitgangspunt is dat iedereen een mens is en daarom hetzelfde moet kunnen. Sommigen kunnen iets een beetje minder goed (die doen er niet zo hun best voor) en anderen munten erin uit (die zijn heel gedreven), maar in principe wordt ervan uitgegaan dat iedereen hetzelfde kan. In zo'n omgeving wordt het leven gereduceerd tot eenheidsworst en worden unieke kwaliteiten onderdrukt. Er wordt niet meer in de innerlijke behoeften om je unieke kwaliteiten te ontwikkelen voorzien. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan, Mensen proberen vaardigheden aan te leren waarmee het meeste geld verdiend kan worden. Daar verdienen anderen dan weer veel geld mee door ze die vaardigheden aan te leren.

Nu je weet wat je best mogelijke leven is wil ik je nogmaals vragen om over de volgende vraag na te denken:
leef jij je best mogelijke leven?

< Vorige    Volgende >

Reageren? Stuur een e-mail


Bedrijfsgegevens:
Praktijk Cisca de Lint
Dolfijnpark 4
2983 AZ Ridderkerk

T: 06-29236792
E: info@praktijkciscadelint.nl

KvK: 24462049

Aangesloten bij:
Beroepsvereniging CAT
CAT
Geschilleninstantie GAT
GAT